Ten kremowy sos kurkowy jest śmiesznie łatwy i gotowy w dziesięć minut. Wspaniale komponuje się z młodymi ziemniakami. Najpierw posiekaj cienko cebulę. Następnie dodaj kurki i gotuj przez kilka minut, aż zmiękną. Dodaj na patelnię śmietanę, bulion, sos Worcestershire i mąkę. Gotuj na dużym ogniu przez pięć minut. Następnie wymieszaj z pietruszką i podawaj.
Grzyby kurkowe możesz przygotować w tym łatwym i pysznym sosie śmietanowym z szalotkami, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Ten sos doskonale łączy się z makaronem, jak również z wegetariańskim dodatkiem. Grzyby Chanterelle pięknie komponują się z sosami śmietanowymi i można je wykorzystać w każdym przepisie, w którym pojawia się ten przysmak. A jeśli jeszcze ich nie próbowałeś, oto kilka najpopularniejszych przepisów z ich udziałem.
Zimowe kurki są najpopularniejsze i najsmaczniejsze. Możesz użyć suszonych lub świeżych zimowych kurek, a sos ten doskonale łączy się z kurczakiem, stekiem lub makaronem. Same kurki można dodać bezpośrednio do sosu, aby nadać mu bardziej autentyczny smak. Kurki zimowe, znane również jako kurki żółte, pojawiają się późną jesienią i są bardzo cenione jako grzyby jadalne. Ich pusty, lejkowaty kształt sprawia, że nadają się do suszenia i mogą być przechowywane przez kilka miesięcy.
Aby uzyskać bogaty i aksamitny sos, gotuj grzyby kurkowe w białym winie, aż będą miękkie i pachnące. Następnie dodaj śmietanę i białe wino i pozwól mieszance gotować się na małym ogniu przez około 25 do trzydziestu minut. Po trzech minutach wyjmij grzyby z sosu i pozwól, aby sos zgęstniał. Podczas serwowania, podawaj go w temperaturze pokojowej. Jeśli stanie się zbyt gęsty, ponowne podgrzewanie jest konieczne, aby ogrzać grzyby, które rozbiją sos.
Grzyby kurkowe są dostępne tylko kilka miesięcy w roku i wymagają specjalnych warunków do wzrostu. Zarówno poszukiwacze dzikich grzybów, jak i szefowie kuchni mają obsesję na punkcie tych pięknych grzybów. Kurki występują w różnych kształtach i rozmiarach, mogą ważyć dwa funty lub być tak małe jak kciuk. Są również notorycznie trudne do czyszczenia, więc kluczowe jest, aby dowiedzieć się, jak przygotować je do gotowania.
Po zamarynowaniu kurczaka i pokryciu go sosem, gotuj go, aż ugotuje się przez. Następnie umieść go na patelni i gotuj na dużym ogniu. W międzyczasie podgrzej pozostałe składniki na sos. Jeśli chcesz, możesz przygotować sos z wyprzedzeniem i dokończyć danie dzień wcześniej. Jeśli sos nie zgęstniał wystarczająco, dodaj trzy łyżki masła. Po ugotowaniu kurczaka, podawaj go z sosem.
Podobne tematy