Skip to content
Menu
Źródło DIY
  • Informacje
    • Polityka Prywatności
    • Kontakt i Redakcja
  • Sztuka i rękodzieło
    • Wielkanocne DIY
  • Domowe porady
    • Sport i rekreacja
    • Dom i ogród
    • Kuchnia i gotowanie
    • Finanse osobiste
    • Edukacja
      • Kariera i rozwój osobisty
    • Zwierzęta domowe
    • Zdrowie i uroda
  • Technologia i gry komputerowe
Źródło DIY Źródło DIY

Jak zrobić sos kurkowy w śmietanie

Posted on 9 sierpnia, 202229 listopada, 2023

Ten kremowy sos kurkowy jest śmiesznie łatwy i gotowy w dziesięć minut. Wspaniale komponuje się z młodymi ziemniakami. Najpierw posiekaj cienko cebulę. Następnie dodaj kurki i gotuj przez kilka minut, aż zmiękną. Dodaj na patelnię śmietanę, bulion, sos Worcestershire i mąkę. Gotuj na dużym ogniu przez pięć minut. Następnie wymieszaj z pietruszką i podawaj.

Grzyby kurkowe możesz przygotować w tym łatwym i pysznym sosie śmietanowym z szalotkami, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Ten sos doskonale łączy się z makaronem, jak również z wegetariańskim dodatkiem. Grzyby Chanterelle pięknie komponują się z sosami śmietanowymi i można je wykorzystać w każdym przepisie, w którym pojawia się ten przysmak. A jeśli jeszcze ich nie próbowałeś, oto kilka najpopularniejszych przepisów z ich udziałem.

Zimowe kurki są najpopularniejsze i najsmaczniejsze. Możesz użyć suszonych lub świeżych zimowych kurek, a sos ten doskonale łączy się z kurczakiem, stekiem lub makaronem. Same kurki można dodać bezpośrednio do sosu, aby nadać mu bardziej autentyczny smak. Kurki zimowe, znane również jako kurki żółte, pojawiają się późną jesienią i są bardzo cenione jako grzyby jadalne. Ich pusty, lejkowaty kształt sprawia, że nadają się do suszenia i mogą być przechowywane przez kilka miesięcy.

Aby uzyskać bogaty i aksamitny sos, gotuj grzyby kurkowe w białym winie, aż będą miękkie i pachnące. Następnie dodaj śmietanę i białe wino i pozwól mieszance gotować się na małym ogniu przez około 25 do trzydziestu minut. Po trzech minutach wyjmij grzyby z sosu i pozwól, aby sos zgęstniał. Podczas serwowania, podawaj go w temperaturze pokojowej. Jeśli stanie się zbyt gęsty, ponowne podgrzewanie jest konieczne, aby ogrzać grzyby, które rozbiją sos.

Grzyby kurkowe są dostępne tylko kilka miesięcy w roku i wymagają specjalnych warunków do wzrostu. Zarówno poszukiwacze dzikich grzybów, jak i szefowie kuchni mają obsesję na punkcie tych pięknych grzybów. Kurki występują w różnych kształtach i rozmiarach, mogą ważyć dwa funty lub być tak małe jak kciuk. Są również notorycznie trudne do czyszczenia, więc kluczowe jest, aby dowiedzieć się, jak przygotować je do gotowania.

Po zamarynowaniu kurczaka i pokryciu go sosem, gotuj go, aż ugotuje się przez. Następnie umieść go na patelni i gotuj na dużym ogniu. W międzyczasie podgrzej pozostałe składniki na sos. Jeśli chcesz, możesz przygotować sos z wyprzedzeniem i dokończyć danie dzień wcześniej. Jeśli sos nie zgęstniał wystarczająco, dodaj trzy łyżki masła. Po ugotowaniu kurczaka, podawaj go z sosem.

Podobne tematy

  • Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną
  • Jak zrobić pieczeń z mincemeat
  • Jak zrobić dobry sos tatarski

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnio Dodane

  • Jak zacząć trenować sztuki walki i stać się prawdziwym mistrzem walki?
  • Kto może ubiegać się o szybką pożyczkę pozabankową online?
  • Odbiór budowy
  • Jak rozpoznać łojotokowe zapalenie skóry?
  • Medale dla biegaczy na zamówienie – wyjątkowe nagrody na zawody
©2023 Źródło DIY | WordPress Theme by Superb WordPress Themes